Ανακαλύπτοντας τη Στατιστική με τη χρήση του SPSS της IBM

spss_5th_coverspss_5th_cover

Ανακαλύπτοντας τη Στατιστική με τη χρήση του SPSS της IBM


Συγγραφέας: Andy Field

 

Σελίδες: 1072
ISBN: 9786185705312
Διαστάσεις: 21*29
Κωδ. Ευδόξου: 133041417
Διαθέτει διδακτικό υλικό (ppt)

 

Περιγραφή

 

Τι παίρνετε με τα λεφτά που δίνετε;

Αυτό το βιβλίο σάς ταξιδεύει (και προσπάθησα πολύ να κάνω το ταξίδι ευχάριστο) όχι µόνο στον κόσμο της στατι­στικής, αλλά επίσης σε παράξενα και όμορφα πράγματα που υπάρχουν στον κόσμο, αλλά και στο µυαλό µου. Είναι γεµάτο µε χαζά παραδείγματα, χοντροκοµµένα αστεία και αισχρολογίες. Εκτός όμως από όλα αυτά προσπάθησα (απρόθυµα, οµολογώ) να συµπεριλάβω και ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Εµπεριέχει όλα όσα γνωρίζω (στην πραγματικότητα περισσότερα από όσα γνωρίζω) για τη στατιστική. Επιπλέον περιέχει τα παρακάτω:

Οτιδήποτε κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ξέρετε: Θέλω αυτό το βιβλίο να αξίζει τα λεφτά του και γι’ αυτόν τον λόγο σάς καθοδηγεί από την πλήρη άγνοια (το Κεφάλαιο 1 αναφέρει τα βασικά της έρευνας) στο να γίνετε ειδικοί στα πολυεπίπεδα γραμμικά µμοντέλα (Κεφάλαιο 21). Φυσικά κανένα βιβλίο δεν περιέχει τα πάντα, παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι έχω κάνει µια καλή προσπάθεια. Άλλωστε είναι τόσο µεγάλο και βαρύ που µπορεί να χρησιµοποιηθεί και για να δυναµώσετε τους δικέφαλούς σας.

Αστείες φάτσες: Θα παρατηρήσετε ότι το βιβλίο είναι γεμάτο «χαρακτήρες», κάποιοι από τους οποίους είναι δικής μου επινόησης. Θα µάθετε περισσότερα για την παιδαγωγική χρησιμότητα αυτών των «χαρακτήρων» στην επόμενη ενότητα.

  • Αρχεία: Στη συνοδευτική ιστοσελίδα του βιβλίου υπάρχουν περίπου 132 αρχεία που σχετίζονται µε αυτό. Δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο στα βιβλία στατιστικής, αλλά στα δικά µου αρχεία υπάρχει περισσότερο σπέρμα (όχι κυριολεκτικά, βέβαια) απ’ ό,τι σε άλλα. Αφήνω στην κρίση σας αν αυτό είναι κάτι καλό.
  • Την ιστορία της ζωής μου: Κάθε κεφάλαιο τελειώνει µε την εξιστόρηση, σε χρονολογική σειρά, ενός µέ­ρους της ζωής µου. Σας βοηθά αυτό να µάθετε στατιστική; Μάλλον όχι, αλλά σας επιτρέπει να χαλαρώνετε λίγο µμεταξύ των κεφαλαίων.
  • Χρήσιμες συμβουλές για το SPSS: Το SPSS κάνει παράξενα πράγµατα. Σε κάθε κεφάλαιο λοιπόν θα βρείτε ένθετες συµβουλές, υποδείξεις αλλά και προειδοποιήσεις για τις παγίδες που κρύβει η χρήση του SPSS.
  • Ασκήσεις αυτοαξιολόγησης: Δεδοµένου ότι οι περισσότεροι φοιτητές απεχθάνονται τα τεστ, σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτύχει εµπορικά το βιβλίο θα ήταν να υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο τέτοιες ασκήσεις. Αυτές, λοιπόν, αποτελούνται από ερωτήσεις που σας βοηθούν να αποτιµήσετε τι µάθατε στο συ­γκεκριµένο κεφάλαιο, ενώ υπάρχουν και ασκήσεις που σας καλούν να ανατρέξετε σε κάτι που µάθατε σε προηγούµενο κεφάλαιο και να το εφαρµόσετε σε νέο πλαίσιο. Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν στη συνοδευτική ιστοσελίδα και έτσι µπορείτε µόνοι σας να ελέγξετε την πρόοδό σας.
  • Ηλεκτρονικό συνοδευτικό υλικό: Στη συνοδευτική ιστοσελίδα θα βρείτε έναν παράλογα μεγάλο όγκο πρόσθετου υλικού, το οποίο κανείς δεν διαβάζει, αλλά περιγράφεται σε σχετική ενότητα, ώστε να γνωρίζετε τι θα αγνοήσετε.
  • Ψηφιακή διέγερση: Προς Θεού, δεν εννοώ την ψηφιακή διέγερση στην οποία προαναφέρθηκα, αλλά την εγκεφαλική διέγερση. Συγκεκριµένα, στη συνοδευτική ιστοσελίδα υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι προσβάσιµα και συµβατά µε tablets και κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, έτσι ώστε, αν βαρεθείτε την ταινία που παρακολουθείτε στο σινεµά, να µπορέσετε εναλλακτικά να διαβάσετε για τον θαυµαστό κόσµο της ετεροσκε­δαστικότητας.
  • Πώς συντάσσετε την έκθεση αποτελεσμάτων της στατιστικής σας ανάλυσης: Κάθε κεφάλαιο περιλαµβάνει οδηγίες για το πώς να συντάξετε την έκθεση αποτελεσμάτων της στατιστικής σας ανάλυσης. Ο τρόπος σύνταξης διαφοροποιείται λίγο ανάλογα µε το γνωστικό αντικείµενο, ωστόσο οι οδηγίες µου µπορούν να σας καθοδηγήσουν.
  • Γλωσσάρι: Η συγγραφή του γλωσσαρίου ήταν µια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία, που ρούφηξε σαν ηλεκτρι­κή σκούπα μέσω του αφτιού μου όλη τη φαιά ουσία του εγκεφάλου µου. Αν έρθετε στο σπίτι µου, θα τη βρείτε µέσα στον κάδο της ηλεκτρικής σκούπας.
  • Δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο: Στους φοιτητές αρέσει να δουλεύουν µε δεδοµένα από την πραγµατική ζωή. Το πρόβληµα είναι ότι κάποιες φορές αυτά τα δεδοµένα είναι βαρετά. Παρ’ όλα αυτά, απο­κλειστικά για εσάς, έψαξα εξονυχιστικά για έρευνες µε συναρπαστικά θέµατα (τουλάχιστον κατά τη γνώµη µου). Μετά κυνηγούσα τους ερευνητές αυτών των ερευνών, µέχρι να µου δώσουν τα δεδομένα τους. Κάθε κεφάλαιο, λοιπόν, έχει κι από ένα πραγµατικό ερευνητικό παράδειγµα.

Επιπλέον πληροφορίες

Διαστάσεις 21 × 29 cm
ISBN

9786185705312

Αριθμός Σελίδων

1072

Έκδοση

5η Ανανεωμένη – Εμπλουτισμένη

Κωδικός Ευδόξου

133041417

Μεταφράστηκε από

Αγγλική UK

Συνολική επίβλεψη έργου και επιστημονική επιμέλεια

Ηλίας Σαντουρίδης, Παν. Θεσσαλίας

Επιστημονική Επιμέλεια

Ελένη Γάκη, Παν. Αιγαίου, Περσεφόνη Πολυχρονίδου, Δι.Πα.Ε., Χριστίνα Παρπούλα, Πάντειον Παν., Μαρία Μαύρη, Παν. Αιγαίου

Ημερομηνία Έκδοσης

2024

Μετάφραση

Ηλίας Σαντουρίδης

Γλώσσα

Ελληνικά

Χαρακτηριστικά

Μαθηματικοί τύποι, πίνακες, διαγράμματα, σχήματα, index, βιβλιογραφία, ασκήσεις, λύσεις

Χρώμα Κειμένου

έγχρωμο

Διαθεσιμότητα

Υπό έκδοση

Βάρος

2360g

Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

Τηλέφωνο:+30 210 5245264
Fax: +30 210 5245246
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), 53
104 33, Αθήνα
X